Del 2 - lingvistik

Idag så började del 2 av kursen Frankofoni. Andra delen handlar om lingvistik och särskilt sociolingvistik. Det är faktiskt mycket mer intressant och relevant än den första delen som handlade om intitutionens (l'Organisation Internationale de la Francophonie) historia.  Vi pratar om hur språkbruket skijler sig utifrån land, region, ålder, kön, yrke osv. ni fattar :) Sånt är spännande, men ganska svårt när det handlar om ett icke-modersmål och när man själv inte stött på dessa skillnader i livet. Vi fick t.ex. lyssna på ett ljudklipp där en kille pratade med sin chef och sen ett annat ljudklipp när har pratade med sin kompis 5 minuter senare. Det var skillnader! Men sen tror jag att det faktiskt är större skillnader inom franskan just i dessa två situationer än vad det är i svenskan, vi har inte riktigt samma respekt för auktoriteter som syns i språket, skulle man kanske kunna kalla det. 
 
Positivt:
1. Intressant ämne
2. Läraren pratar långsamt och tydligt och är väldigt strukturerad
3. Läraren har planerat lagom med aktiviteter under seminariet, inte 500 saker för mycket som de flesta andra lärarna vid denna institution verkar göra. Vi fick en ordentlig rast och till och med sluta några minuter för tidigt. 
4. Det verkar inte vara allt för mycket att läsa
 
Negativt:
1. Kursen pågår bara i fyra veckor
 
Lektionen idag var inte på det vanliga stället, Södra Huset, utan det var på andra sidan av Univeristetsområdet. Huset som vi var i var från början tänkt som undervisningslokaler för veterinärer, men istället blev det ett hus där de estetiska verksamheterna inom lärarprogrammet håller hus (bild och form, musik... osv). Huset var jättefint och jag önskar att vi hade lektioner där oftare, jag trivdes väldigt bra där. Det var ljus och fräscht, vitlaserad träpanel och knöggliga tegelväggar inomhus och det stod pianon överallt. 
 
Jag tycker egentligen att universitetsområdet är ganska fult, men något som jag gillar är alla "riktiga" träd - kastanj, lönn, bok... - som finns där och som piggar upp lite med sina fina höstfärger. 
 
 
 
Ibland ordnas det gratis lunch + föreläsning för lärarstudenter på universitetet och idag tänkte vi att det skulle vara najs med gratis lunch och det skadar ju inte att det är en föreläsning också. Lunchen var en besvikelse. Det var soppa på zucchini och sallad = smaksatt vatten, med vatten i halvmjuk form (zucchini) och vatten i krispig form (sallad), så det blev man inte så mätt på. Men föreläsningen var faktiskt bra! 
Universitetet, Vardag | |
Upp