Bara tisdag

Ibland går det riktigt långsamt, det är bara tisdag idag, det känns som om det borde ha varit i alla fall torsdag eller fredag. Idag vaknade jag med rejäl huvudvärk och det bara dunkade stenhårt. Jag tog snabbt en Alvedon och så överlevde jag hela förmiddagen, sen var jag tvungen att ta en till på eftermiddagen. Jag misstänker att jag hade vätskebrist från igår då vi var ute i solen och sportade och jag drack väldigt lite vatten. Så under dagen idag så har jag druckit jättemycket vatten och i följd av detta så har jag varit på toa stup i kvarten också.

Idag så kom det en ny kille till klassen, en amerikanare som har jobbat som språkreselärare på Malta. Han gillar att prata, det är som han berättar små målande historier till varenda sak han säger. Det är lite fascinerande att han är så öppen första dagen.
Jag kom precis hem från en fotbollskväll på salsabaren och eftersom den koreanska tjejen bor jättenära mig så följde jag henne hem, det är ca 15 minuters promenad och värst vad hon pratade på! Jag fick veta en massa intressanta saker också, t.ex. så är hon född samma år som mig, men i Korea räknar de på något annat sätt, så i Korea är hon 22 år, men här är hon 20 år, precis som jag. Och hon är väldigt modig. Hon kan väldigt knakig engelska och knappt någon franska och så åker hon till andra sidan jorden helt själv och ska stanna här i 10 månader (3 månader i Nice, 7 i Paris). Jag är imponerad bara av att hon mellanlandade i London och kom hit och hittade till sin lägenhet och till skolan! Det är ju till och med helt annorlunda bokstäver på alla skyltar!
 
På eftermiddagen låg jag hemma i sängen och slappade och pluggade lite franska. Vi fick i läxa att skriva åtta meningar med Pronoms Completement Direct och Indirect. Det finns tre olika grupper på verben, direkta, indirekta och de som kan vara både och. Den sista gruppen tror jag inte riktigt att jag fattar till 100 procent, men vi ska fortsätta med det imorgon. Det var länge sen som jag skrev något på franska här, så här kommer mina meningar:
  1. Elle le comprendre quand il parle suédois.
  2. Je l’aide avec ses devoirs.
  3. Hier, nous vous avons vu à la télé.     
  4. Je lui ai parlé et je le trouve un peu bizarre.
  5. Hier, il lui a téléphoné et réservé un court du padel pour nous ce après-midi. 
  6. Le serveur la sert la plat et lui sourit.
  7. Ma grand-mère m’écrit chaque semaine.
  8. Hier, je leur ai demandé de me donner un conseil.  

De ord som är i fetstil är alltså pronomen med dessa direkta och indirekta verb. Jag försökte göra det lite "onödigt" svårt och ha med två pronomen i vissa meningar och göra dem lite längre generellt. Annars skulle det räcka med att skriva Je l'aime. Det är ju också en komplett mening, men det blir ju ingen utmaning.

Såg en kul grej på förstasidan på en tidning (igår) angående halvmaran i söndags - De har gjort om Promenade des Anglais till Promenade des Kényans. Loppet gick ju på strandpromenaden och det var kenyaner som vann, både på herrsidan och damsidan.
Frankrike, Franska, Utlandsstudier, Vardag | | Kommentera |
Upp